برق گیر چیست؟
به وسیلهای گفته میشود که بهمنظور حفاظت از تجهیزات و ساختمان در برابر ولتاژهای اضافه همچون رعد و برق مورد استفاده قرار میگیرند، برقگیر یا همان نوسان گیر برق میگویند.
این وسیله ولتاژهای اضافه را به زمین منتقل میکند و نمیگذارد که این ولتاژها به ایستگاههای توزیع و انتقال نیرو وارد شوند. برقگیرها را در دنتهای خطوط انتقال و یا در قسمت ورودی ترانسها نصب میشوند.
این دستگاه به عنوان یک سیستم ایمنی و حفاظتی عمل میکند، که به بهترین شکل ممکن از ساختمان و وسایل داخل آن محافظت میکند. معمولا این دستگاه را در انواع مختلفی همچون برقگیرهای فیوزی، میلهای، خازنی و… تولید میکند، که هر کدام از آنها مشخصات و قابلیتهای خاص خود را دارند.
صفحه اتصال به زمین و سیمهای اتصال به زمین این سیستم میتوانند از تمام وسایل و لوازم الکتریکی داخل خانه به خوبی محافظت کنند. فراموش نکنید این دستگاه در برابر موجهای ولتاژ گذارا که در حال حرکتند، و احتمال دارد به ترمینالها برسند، نمیتواند محافظتی ارائه بدهند. گفتنی است که این دستگاه دارای تعدادی قرص است که با متریال اکسید فلزی در بدنه پلیمری یا چینی ساخته شدهاند که تعداد این قرصها به با توجه به مقدار ولتاژ سیستم تعیین میشود.
انواع برق گیر
اولین برقگیرها با استفاده از شکاف هوا که بین خط و زمین متصل شده است، از صاعقه محافظت میکنند.
علاوه بر این، هنگامی که فاصله جرقه میزند، باعث ایجاد خطا در مدار میشود و هنگامی که توسط قطع کننده مدار پاک میشود، یک قطعی ناخوشایند ایجاد میکند.
همان گونه که قبلتر اشاره کردیم نوسانگیرها در انواع مختلفی دیده میشوند. انواع برق گیر عبارتاند از:
» برقگیر میلهای
این نوع دستگاه بسیار ساده و در عین حال ارزان است. این نوع دستگاه مدل قدیمی است اما در عین حال کاربردهای زیادی دارد و به وفور مورد استفاده قرار میگیرند.
» برقگیر با فاصله هوایی
این مدل از نوسان گیر را در پستهای فشار قوی به وفور مورد استفاده قرار میگیرد. این مدل از نوسانگیرها از نوع شاکی هستند و در عین حال به بسیار ساده هستند البته به نام جرقهگیر هم شناخته میشوند. کاربرد این نوع دستگاه در اطراف بوشینگهای ترانسهای توزیع و یا محلهای اتصال مقره با هادی وجود دارند.
» برقگیر مقاومت غیر خطی
لازم است بدانید که این دستگاه از یک و یا چند خازن به صورت سری و یک یا چند مقاومت غیر خطی ساخته شده است. خازنها در حالت کار عادی سیستم نمیگذارد که جریان برق به داخل برقگیر برود.
» برقگیر بدون فاصله هوایی
امروزه از این برقگیر هم استفاده میکنند که خازنهای سری شده آن از قطعات اکسید روی ساخته شدهاند. اساسا این قطعات به شکل قرص با اندازه مختلف تولید شدهاند. این مدل دستگاه کموزن و ساده است.
تولیدی صنعتی عماد پیچ بیش از 20 سال سابقه تولید لوازم شبکه برق شامل سیم هوایی آلومینیوم، پیچ و مهره شبکه برق رسانی، یراق آلات شبکه برق،ملزومات برقی و لوازم روشنایی درسراسر کشور برای ارائه خدمات بهتر و رفاه شما مشتریان اقدام به راه اندازی فروشگاه اینترنتی خود کرده است.
سیلیکون ـ کاربید
پس از چندین نسل از برق گیرها، معرفی برقگیرهای سیلیکون ـ کاربید، از نوع دریچهای در سال 1954 پیشرفت چشمگیری در فناوری بود. عنصر شیر (بلوک سوپاپ) از یک مقاومت غیر خطی، معمولاً کاربید سیلیکون (SiC)، تشکیل شده است که با افزایش ولتاژ، مقدار آن به طور ناگهانی کاهش مییابد. بلوک شیر، از عمل سوپاپ به جریان جریان میرسد.
گیرندههای سیلیکون ـ کاربید اجازه میدهد تا با کاهش صرفه جویی قابل توجهی، سطح پایه عایق رعد و برق (BIL) تجهیزات پست، مقاومت در برابر جریان گسل زیاد و اندازه کوچکتر کاهش یابد.
گیرندههای مدرن اکسید فلز که به طور معمول اکسید روی (ZnO)، در حدود سال 1976 معرفی شدهاند، نیازی به شکاف ندارند و از ویژگیهای بهتر مدیریتی برای تغییر جریان، کاهش جریان در شرایط حالت پایدار و کاهش طول سرب برخوردار هستند.
اگرچه برق گیرهای کاربید ـ سیلیکون خدمات خوبی را برای سالهای طولانی ارائه میدهند، اما عملکرد بهتر و در دسترس بودن سیستم قدرت، دستگاههای اکسید فلز را به گزینهای بهتر تبدیل میکند.
برق گیرهایی با ولتاژ و سطح قدرت مختلف وجود دارند که به بهترین وجهی با نیاز تجهیزات محافظت شده مطابقت دارند.
مام برقگیرها
مام برقگیرها به گونهای طراحی شدهاند که وقتی ولتاژ اعمال شده به اندازه کافی بالا میرود، رساناتر میشوند.
دستگیر کنندگان بین دستگاه الکتریکی برای محافظت و یک زمین جامد زمین متصل میشوند؛ تحت فشار ولتاژ غیر عادی، آنها برای شکستن و رسانایی شدید طراحی شدهاند و بیشتر رعد و برق را به صورت موقت به زمین هدایت میکنند.
در یک سیستم قدرت عایق هماهنگ، برقگیرها با ولتاژ پایینتری نسبت به تجهیزات گرانتری که محافظت میکنند ، خراب میشوند.
برق گیرهای اولیه بسیار ساده بودند. اینها برای محافظت از سیستمهای ارتباطی فشار ضعیف مانند آنتنها، خطوط تلفن و خطوط تلگراف مفید بودند.
با این حال، هنگامی که با سیستمهای با قدرت بالا استفاده میشود، شکافهای جرقه همچنان ادامه دارد و باعث میشود که برق AC متصل شود. برای خاموش شدن قوس نیاز به خاموش شدن برق، دمیدن فیوز یا قطع کننده مدار است.
شکافهای جرقه کوچک، امروزه نیز در بسیاری از تجهیزات ارتباطی، مخابراتی و سیگنالینگ مورد استفاده قرار میگیرند، زیرا در حالت عادی (خاموش) بار خازنی یا مقاومتی کمی ایجاد میکنند، اما در صورت لزوم میتوانند هزاران آمپر جریان موج را تحمل کنند.
شکافهای بزرگ جرقه امروزه به عنوان “برق گیر” در سیستمهای قدرت الکتریکی یافت میشود. اینها در امتداد عایقها و رشتههای عایق قرار گرفتهاند تا از آنها محافظت کند، پس از برخورد صاعقه به برق زدن آنها.
آنها برای کشش و خاموش کردن قوس برق، پس از روشن شدن عایق اولیه ساخته شدهاند و از آسیب رسیدن قوس برق به مقره جلوگیری میکنند.
برقگیر شاخکی یا جرقهای
برقگیرها در انواع مختلفی طراحی میشوند که یکی از آنها برقگیر شاخکی یا جرقهای است. عملکرد این برقگیر به این صورت است که در زمانی که قوس الکتریکی رخ میدهد، میدان مغناطیسی موجود، قوس الکتریکی را به طرف الکترودها هل میدهد. معمولاً اندازه شکاف موجود از پایین به بالا بیشتر میشود که در نهایت باعث افزایش طول قوس هم میشود.
این مسئله موجب میشود که مقاومت آن بیشتر شود و در نتیجه عمل عمل جریان را به سمت سطح ولتاژی که باعث خاموش شدن قوس شود، محدود مینماید. برقگیر شاخکی متشکل شده از میلههای فلزی است که شاخکهای آن به گونهای طراحی شدهاند که به تدریج فاصله بین آنها، به طرف بالا افزایش مییابد.
شاخکهای این برقگیر روی مقرههای سرامیکی تعبیه شدهاند. در واقع یک سر شاخک این برقگیر توسط یک مقاومت و سیم پیچ بالاست و L به خط برقدار هم متصل میشود و این شاخک از سمت دیگر به زمین متصل میشود.
مقاومت یا R موجب محدود کردن جریان پیرو به مقادیر کم میشود و سیم پیچ بالاست به صورتی طراحی شده که راکتانس کوچک کمی را در فرکانس برق نرمال ارائه میدهد، اما راکتانس بسیار بالا در فرکانس گذرا ارائه میدهد.
برقگیر خود تنظیم
برق گیرهای متناوب اولیه “خود تنظیم” اولیه از آبگیرهای الکترولیتی آلومینیومی پر از آب و روغن به صورت سری با فاصله جرقه استفاده میکردند.
اینها در اصل مشابه خازنهای الکترولیتی آلومینیوم مدرن بودند و برای کنترل ولتاژهای عملیاتی بالاتر بصورت سری متصل میشدند.
یک بار در روز، شکاف جرقه به طور دستی بسته میشد تا برقگیر به طور موقت به خطوط برق متصل شود. این امر برای تشکیل یک لایه نازک اکسید آلومینیوم روی صفحات آلومینیوم غوطهور ضروری بود.
در حین گذر رعد و برق، شکاف ایجاد میشود و لایههای اکسید موجود در برق گیر به طور موقت از بین میروند و انتقال ایمنی گذرا را با زمین انجام میدهند. پس از اتمام گذرا، با ایجاد شکاف جرقه، دستگاهها لایه اکسید را بازسازی میکنند.
با بازسازی لایه اکسید، جریان جریان به زمین کاهش یافته و باعث میشود که شکاف جرقه قوس برق را خاموش کند. هم اکنون انواع مختلفی از برقگیرها تهیه و تولید شدهاند که در اینجا به شرح آنها میردازیم:
کاربرد برق گیر
برق گیر جلوی جریان الکتریسیته را میگیرد و با کمک رسانا، آنرا به زمین منتقل میکند. در صنعت برق و صنعت ساختمان کاربردهای بسیاری دارد. برقگیرها با عبور ولتاژهایی که برای بارها و سیستم متصل مضر هستند، کمک میکنند.
این افزایش ولتاژ میتواند عایق تجهیزات متصل را به خطر بیندازد و باعث شود زودتر و بعضاً بلافاصله خراب شود. گیرندههای شکاف کمتر مانند MOV در کنترل چنین موجی کارآمد هستند، زیرا زمان پاسخ آنها در نانو ثانیه به آنها کمک میکند تا اثر مضر موج را کاهش دهند. البته واریستورها باید ظرفیت کافی برای جذب و اتلاف انرژی در امواج را داشته باشند.
کاربرد برقگیر ساختمان
هنگامی که یک صاعقه و یا رعد برقی با ساختمانی برخورد یا تماس پیدا میکند، هر لوازم یا وسیله رسانایی که داخل ساختمان باشد، برای این که به زمین برسد جریان پیدا میکند. این عملیات به وسیله سیمهای الکتریکی یا مفتولی انجام میشود. نا گفته نماند که در بسیاری از موارد ممکن است خود ساختمان به عنوان یک رسانا عمل کند.
پس از عبور جریان از بین سیمها، خسارات و آسیبهای جبران ناپذیری برای تجهیزات برقی به وجود میآید؛ گاهی اوقات هم ساختمان دچار آتش سوزی میشود و حتی ممکن است که نابود شود. برای جلوگیری از این چنین مشکلاتی در ساختمانها یا تجهیزات از سیستمهای برقگیر استفاده میشود.
برقگیرها از جریان الکتریسیته جلوگیری میکنند و سپس با استفاده از رساناها این جریان را به سمت زمین هدایت میکند. این سیستم به صورتی طراحی شده است که ساختمان را در برابر صاعقه و جریانهای اضافی به خوبی محافظت میکند. این سیستم شامل سیمهای رسانا، یک میله نوک تیز که ضخامت آن 1 اینچ است، سیمهای دفنی که داخل زمین دفن میشوند، است که هر بخش کار مخصوص به خود را انجام میدهد. اگر میخواهید که ساختمان و تجهیزات آنرا ایمن کنید باید از نوسانگیر برق ساختمان استفاده کنید.
مدل ساختمان
برقگیر ساختمان از جمله تجهیزاتی است که به سادگی جریانهای اضافی را به زمین منتقل میکند.
برق گیر در ساختمان باعث جلوگیری از ایجاد حوادث ناشی از برخورد آذرخش میشود.برق گیر ساختمان در طرحها و شکلهای مختلف تهیه و تولید شده است. این برق گیرها دارای ضخامت و ابعاد مناسب هستند و دارای میلههای خاص میباشند.
این میلهها وظیفه صاعقه گیری را بر عهده دارد و سیمهای مفتول آن در زمین دفن میشود. برقگیر ساختمان برای ساختمانهای مرتفع و با توجه به موقعیت جغرافیایی نیاز است. برقگیر ساختمان را روی ساختمانهایی با ارتفاع کم نصب کنید و موقعیت ساختمان را مورد بررسی قرار دهید.
» مدل ترانس
برق گیرها برای ترنسفورماتورهایی که بتوانند در برابر ولتاژ ضربه مقاومت کنند، ابزار مناسبی برای محافظتشان در برابر ولتاژ بالای صاعقه است. برق گیرهای میلهای برای حفاظت ترانسفورماتورها در برابر ولتاژ بالا استفاده میشوند.
» مدل تابلویی
برقگیر تابلویی برای حفاظت تجهیزات الکتریکی از صاعقه و ولتاژ اضافی به کار میرود و امواج اضافی را حذف میکند. برق گیر تابلویی به دستههای زیر تقسیمبندی میشود:
» مدل میلهای
این برقگیر همانند دستگاهی برای حفاظت از تجهیزات برقی است. این نوع برق گیر از جمله برقگیرهایی است که ساختار قدیمی دارد و از ارزانترین نوع برقگیر است.
این برقگیر دارای دو میله نوک تیز است که یکی در قسمت ایزولاتور و دیگری به زمین ماصل میشود.
برقگیر میلهای
همان گونه که قبلتر گفتیم نوسان گیرها در انواع مختلفی تولید میشوند که برق گیر میلهای هم یکی از آنها است. در رابطه با کاربرد نوسانگیر میلهای لازم است بگوییم که برای محافظت از ساختمانها و تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرند.
اساسا نوسان گیر میلهای یکی از ارزانترین و سادهترین نوع برقگیرهای موجود در بازار خواهد بود. این نوع دستگاه مدل قدیمی است اما در عین حال کاربردهای زیادی دارد و به وفور مورد استفاده قرار میگیرند.
این دستگاه شامل دو میله نوک تیز است که یکی از آنها در قسمت برق دار دستگاه وصل شده است و میله دیگردر زیر بدنه یا ایزولاتور نصب شده است و در نهایت به به زمین متصل میشود. لازم است بدانید که میزان فاصله دو نوک متناسب با شرایط، زمان اعمال ولتاژ، میزان ولتاژ قابل تنظیم میباشد.
فراموش نکنید که تنظیم این فاصله به صورتی که در برابر ولتاژ حداکثر سیستم، پایدار است و تنها در مقابل ولتاژهای زیاد تخلیه الکتریکی انجام میشود. لازم است بدانید که نقطه ضعفی که این دستگاه دارد این است که شرایط مختلف آب و هوایی در عملکرد آن موثر خواهد بود و یا این که قطبیت موج هم میتواند که در عملکرد آن موثر باشد.
ویژگی برق گیر
از جمله ویژگیهای برقگیر مناسب میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
» در شرایط کار عادی نباید جریان بکشد، یعنی ولتاژ جرقه باید بالاتر از فرکانس برق عادی یا غیر عادی باشد که ممکن است در سیستم رخ دهد.
» هر ولتاژ غیر عادی گذرا بالاتر از مقدار خرابی، باید باعث خراب شدن آن در سریعترین زمان ممکن شود تا بتواند مسیر هدایت به زمین را فراهم کند.
» وقتی خرابی اتفاق افتاد، باید بتواند جریان تخلیه حاصل را تحمل کند بدون اینکه خودش آسیب ببیند و ولتاژ آن از مقدار خرابی بیشتر نباشد.
» جریان فرکانس قدرت، پس از خرابی باید به محض افت ولتاژ گذرا به زیر مقدار خرابی قطع شود.
معایب برق گیر
برقگیرها دارای انواع مختلفی هستند و هر کدام دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. این برقگیرها بسته به نوع، دارای محدودیتهای خاصی هستند و باعث میشوند که هر کدام دارای کابرد خاص باشند. از جمله معایب برقگیر میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
شاخهای
زمان عملیات در این برقگیر زیاد و حدود 3 ثانیه است.
چند شکافی
برای سیستمهایی که ولتاژ کمتر از 33 کیلو ولت دارند مناسب است.
برقگیر دریچهای
ممکن است تحت تأثیر رطوبت قرار گیرد و نیاز است حالت مهر و موم را دارا باشد.
مزایای برق گیر
برقگیر یک شکاف جرقه خود فروزان است. هنگامی که ولتاژ بیش از حد داشته باشد، قوس میزند. برای مدت کوتاهی خط برق را به زمین کوتاه کنید تا از رسیدن ولتاژ به تجهیزات جلوگیری کند.
با پایان یافتن وضعیت اضافه ولتاژ، مکانیسم خود فروکش برای جلوگیری از قطع قوای موقتی اتصال زمین به زمین و بازگرداندن عملکرد طبیعی، متوقف میشود. مهمترین مزیت برقگیر ایمنی، جلوگیری از آسیب رسیدن به تجهیزات برقی است.
برق گیرها در کلیه خطوط برق ورودی و خروجی به پستهای برق، نیروگاهها و ساختمانها در تأسیسات قرار میگیرند.
اگرچه از نظر هدف تا حدودی مهاركنندههای فشار افزایش مییابد، اما آنها از فنآوریهای مختلفی استفاده میكنند.
برقگیرها فقط در برابر ولتاژ چندین هزار ولت بالای ولتاژ حداکثر در خط برق محافظت میکنند، محافظهای برق در برابر افزایش ولتاژ حداکثر 50 ولت بالای خط برق محافظت میکنند.
خرید برق گیر
اساساً برقگیر یک تجهیز بسیار مهم برای هر ساختمان تجاری یا صنعتی است که به منظور جلوگیری از صاعقه مورد استفاده قرار میگیرد؛ بنابراین خرید آن امری بسیار مهم و ضروری است. در هنگام خرید، حتماً لازم است که اطلاعات کافی راجع به آن داشته باشید، لذا برقگیرها در انواع مختلفی طراحی و تولید میشوند و هر کدام در مکان و شرایط خاصی مورد استفاده قرار میگیرند.
زمانی که این وسیله را انتخاب میکنید، حتما اطلاعات کافی راجع به مشخصات فنی آن داشته باشید؛ برای مثال: تحمل ضربهگیر برقگیر، محل استفاده آن، ولتاژ مورد نظرو کلاس حفاظتی آن را مشخص کنید.
این محصول انواع مختلفی مانند: برقگیر کلاس حفاظتی c، برقگیر کلاس حفاظتی B، کلاس حفاظتی B+C، کلاس حفاظتی C+D، کلاس حفاظتی D دارد.
با انتخاب و خرید برقگیر مناسب میتوانید که علاوه بر محافظت از ساختمان در برابر صاعقه، از تمام لوازم برقی داخل ساختمان خود هم حفاظت کنید.
در هنگام انتخاب این دستگاه با قیمتهای متفاوتی رو به رو خواهید شد که با توجه به عوامل مختلفی همچون برند، نوع آمپر مصرفی، توان محدود کردن ولتاژ گذرا و انتقال دادن آن و … تعیین می شوند؛ بنابراین میتوان گفت که قیمت ثابتی برای انواع برقگیر مشاهده نخواهید کرد.
قیمت برقگیرها با توجه به نوع، اندازه، کاربرد و نحوه نصب مشخص میشود. برقگیرها انواع مختلفی دارند و هر یک شیوه خاصی برای حفاظت دارند. جهت خرید برقگیر، بهتر است به فروشگاههای معتبر مراجعه نمایید و برقگیرهای مناسب و با کیفیت خریداری کنید. جهت استعلام قیمت برقگیر میتوانید از طریق راههای ارتباطی مندرج در وبسایت با ما تماس بگیرید.
اصول کار و نقش برق گیر
برق گیر از جمله تجهیزاتی است که بالای ساختمانهای مرتفع نصب میشود و نقش کنترل جریان الکتریکی را بر عهده دارد.
سیستم برقگیر رسانای خوبی است و امکان عبور جریان برق به زمین را مهیا میکند. هدف از ساخت برقگیر، ایجاد مسیر مناسب برای انتقال جریانهای اضافی به زمین است.
زمانی که آذرخش به ساختمان برخورد میکند، جریان الکتریکی بزرگی ایجاد میشود که با استفاده از برقگیر به زمین منتقل میشود.
زمانی که ولتاژ در هادی جریان مییابد و به برقگیر میرسد، عایق برقگیر شکسته و ولتاژ به زمین تخلیه میشود.
هنگامی که ولتاژ کاهش یافت و به حد خاصی رسید، عایق مجدداً بین هادی و زمین بر میگردد و تخلیه انرژی به زمین متوقف میشود. هنگام برخورد صاعقه به طور بالقوه خطرناک، برقگیر فعال شده و رعد و برق را به زمین معطوف می کند، جایی که بی خطر پراکنده میشود.
توجه به این نکته مهم است که برقگیر از صاعقه جلوگیری نمیکند، زیرا این امر واقعاً خطرناک است؛ در حقیقت، بار الکتریکی را محدود و کاهش میدهد.
» مدل خازنی
برای ولتاژهای فشار ضعیف استفاده میشود و انرژی حاصل از موج ولتاژ در خازن ذخیره میشود. این برقگیر از یک یا چند خازن سری با یک یا چند مقاومت غیرخطی تشکیل شده است.
» مدل فیوزی
طراحی برق گیر فیوزی به گونهای است که اگر ولتاژ و جریان عبوری از آن افزایش یابد، میسوزد و جرقه داخل آن توسط گاز یا مواد نسوز آن خاموش میگردد.
» انتخاب برق گیر به چه معیار هایی بستگی دارد؟
انواع مختلفی از برق گیر وجود دارد که برای محافظت از سیستم قدرت استفاده میشود.
انتخاب صاعقه گیر به فاکتور مانند، ولتاژ و فرکانس خط، هزینه، شرایط آب و هوایی و قابلیت اطمینان بستگی دارد.
» برق گیر بافاصله هوایی چیست؟
برق گیر با فاصله هوایی، نوعی از برق گیرها است که در اصطلاح جرقه گیر خوانده میشود و برای محلهای اتصال مقره به هادی یا بوشینگ استفاده میشود.
برق گیر با مقاومت غیر خطی
از یک یا چند خازن سری با مقاومت غیرخطی تشکیل شده است. خازنها به صورت فواصل هوایی قرار گرفتهاند.
در حالت نرمال جریان الکتریکی وارد برق گیر نمیشود، اما زمانی که ولتاژ بالا رود، فواصل بیت خازنها هادی میشود و جریان عبور میکند.
» محل نصب برق گیر کجاست؟
برق گیر در نزدیکی تجهیزاتی که قرار است محافظت شود قرار دارد. آنها معمولاً در یک سیستم AC و قطب و زمین در صورت وجود سیستم DC بین فاز و زمین متصل میشوند.
در یک سیستم AC، برای هر فاز، برق گیر جداگانه در نظر گرفته شده است. در واقع مرتفعترین محل برای نصب برق گیر مناسب است.
دستگیر کنندهها معمولاً در نزدیکی وسایل حیاتی یا نقاط ورودی مانند تابلوی برق یا نزدیک یک ژنراتور نصب میشوند.
مدل حفاظتی
وسیلهای است که برای محافظت از خانهها، سازهها و خطوط برق در برابر موج خطرناک برق نصب شده است.
همانطور که انتظار دارید، دفاع اولیه در برابر صاعقه و صدمهای است که میتواند ایجاد کند، با این حال برق گیرهای مسکونی همچنین در برابر افزایش فشار از منابع دیگر نیز دفاع میکنند. طول برق گیرها معمولاً یک تا نیم متر است.
برق گیر حفاظتی که سبب حفاظت تجهیزات الکتریکی در برابر ولتاژهای بالا میشود به دو دسته تقسیم میگردد:
بهروز رسانی در تاریخ ۰۱ مهر ۱۴۰۰